تصویر مقالات

تصویر مقالات

ورق و نوار لاستیک اسفنجی

ورق و نوار لاستیک اسفنجی

ورق و نوار لاستیک اسفنجی چیست؟

ورق و نوار  لاستیک اسفنجی در دسته لاستیک های سلول باز تقسیم بندی می شود و با گازی که به مواد اولیه آن تزریق می شود ساختار اسفنجی پیدا کرده و به اصطلاح سلولی می شود . بیشتر لاستیک های سلول باز لاستیک طبیعی است و یک ماده الاستیکی عالی محسوب می شود که می تواند به سرعت فشرده شده و به حالت اولیه باز گردد . دارای فشار انتهایی کمی در برابر گازها بوده و در برابر نفوذ هوا به آن نیز مقاوم است . 

در حالی که گاهی در نامیدن لاستیک اسفنجی از اصطلاحات فوم و اسفنج به صورت جا به جا استفاده می شوند ، باید توجه داشت که این دو ساختار یکسان نیستند و با یکدیگر تفاوتهایی دارند . فوم و اسفنج هر دو دارای ساختارهای سلولی و دارای منفذ هستند ، هر کدام از این ساختار ها دارای ویژگی های منحصر به فرد خود است که ممکن است یکی از آنها انتخاب بهتری برای مصرف خاص باشد .

بنابراین ویژگی های فوم و لاستیک اسفنجی باید جدا بررسی شود . تفاوت عمده این دو در ساختار یعنی فوم و لاستیک اسفنجی در باز و بسته بودن سلول های آن و یا اندازه این سول ها یا منافذ است . در ساختار های سلول بار ، حفرات اسفنجی به یکدیگر راه دارند در حالی در ساختار های سلول بسته منافذ اسفنجی ریز بوده و به یکدیگر مربوط نمی شوند .

فوم لاستیکی چیست ؟

                                               

فوم لاستیکی با ساختاری انعطاف پذیر (  که تحت عنوان لاستیک سلولی یا منبسط شده نیز شناخته می شود) از ساختار سلول باز برخوردار است و قابلیت ایجاد تراکم کم و زیاد را دارد و این امر را برای درزگیری و عایق کاری برای کاربردهای کابینت ها و سایر مصارف تجاری ایده آل باشد .

لاستیک اسفنجی دارای ساختاری سلول باز است اما اندازه سلول های آن بسیار بسته تر از فوم لاستیکی است ، که این ساختار مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار های بالا دارد و همچنین بازیابی خوبی در برابر فشرده سازی ، همراه با امکان مسدود کردن مایعات و گازها دارد .

لاستیک اسفنجی دارای یک ساختار پلیمری می باشد که طی فرایند پلیمریزاسیون مواد اولیه تولید می شود. سرعت فرایند پلیمریزاسیون ورق نوار لاستیک اسفنجی می تواند از چند دقیقه تا چند ثانیه متغیر باشد .

پلیمرهای واکنش سریع دارای چرخه های کوتاه هستند و نیاز به استفاده از همزن های سریع برای مخلوط کردن کامل واکنش دهنده ها دارد برای سنتز  پلیمرهایی که با سرعت آهسته ترکیب می شوند.

می توان با استفاده از دست نیز فردایند مخلوط کردن انجام شود ، اما به مدت طولانی تذی برای مخلوط کردن نیاز دارند ، در نتیجه در کاربرد های صنعتی و تولید انبوه این محصول تمایل به استفاده از ماشین آلات برای مخلوط کردن محصولات وجود دارد . پردازش محصولات نهایی لاستیک های تولید شده می تواند از تکنیک های مختلفی شامل ریختن مواد اولیه و قالب گیری آن باشد .

ورق و نوار لاستیک اسفنجی ممکن است شبیه به فوم های لاستیکی باشد ، اما این دو یکی نیستند .

                                                             

انواع اصلی لاستیک اسفنجی عبارتند از : 

1- سلول باز

2- سلول بسته 

ورق و نوار لاستیک اسفنجی سلول باز حاوی منافذ های باز و به هم پیوسته ای است که در صورت فشرده شدن این نوع لاستیک ، امکان عبور هوا ، آب و سایر مواد شیمیایی را فراهم می شود . ورق و نوار لاستیک اسفنجی سلول بسته دارای سلول هایی مانند بادکنک است که گاز نیتروژن را در خود نگه می دارد و بنابراین مانع عبور این مواد در فشارهای کم می شود .

روش تولید ورق و نوار لایتسیک اسفنجی سلول باز :

برای تولید ورق و نوار  لاستیک اسفنجی سلول باز ، بی کربنات سدیم یا سایر مواد پف زا در قالب های گرم به سایر مواد اولیه اضافه می شود . در طول زمانی که اسفنج نپخته – که فقط مواد اولیه آن با یکدیگر ترکیب شده اند- مانند کیک در حال بالا آمدن و افزایش حجم است ، بی کربنات سدیم موجب ایجاد ساختار اسفنجی سلول های باز و بهم پیوسته می شود .

روش تولید ورق و نوار لایتسیک اسفنجی سلول بسته:

برای ساخت لاستیک اسفنجی سلول بسته ، به جای بی کربنات سدیم از یک پودر شیمیایی که در زیر حرارت و فشار تجزیه می شود استفاده می شود . گاز نیتروژن آزاد شده در طی فرایند تولید به بسته بودن سلول های لاستیک اسفنجی و فشرده سازی قوی و ویژگی های بازیابی آن کمک می کند .

اگرچه نیتروژن یک گاز است ، اما مانند مواد دمنده گازی که از لاستیک فوم استفاده می شود ، کف ایجاد نمی کند . کف سازی فرآیند تولید خاصی است که لاستیک فوم حاوی سلول های باز به آن نیاز دارند . اگرچه برخی از سلول های لاستیکی فوم بسته هستند ، اما این مواد لاستیکی آزمایش های ASTM ( که یک استاندارد برای مواد سلولی بسته است ) برای جذب آب نمی گذرانند .

مواد اولیه ای که برای سنتز لاستیک اسفنجی استفاده می شود ، شامل رنج وسیعی از مواد می باشد که شامل انواع لاستیک های سبک است . لاستیک اسفنجی تهیه شده از ماده اولیه EPDM یک ماده سلول بسته و با کیفیت بالا است که معمولاً برای ایجاد درزگیر و عایق بندی در برابر هوا استفاده شده و ضد آب است .

اسفنج EPDM به دلیل مقاومت خوب آن در برابر اشعه ماوراء بنفش و مقاومت آن در برابر اوزون برای استفاده در فضای باز ، بسیار مناسب است .

گذشته از مقاومت خوب این محصول در برابر هوا ، EPDM همچنین دارای قابلیت انعطاف پذیری خوب ، استحکام کششی و خاصیت بازیابی است . ساختار سلول بسته این محصول آن را قادر ساخته است تا با سرعت بهتری برنامه های آب بندی فشار قوی را انجام دهد . این موضوع به افزایش امید به زندگی از مواد در برنامه های جسمی نیاز دارد .

                                                                 

مواد  ورق و نوار لاستیکی اسفنجی EPDM را می توان در انواع مختلفی از درجات کیفیت ، چگالی و ضخامت به صورت استاندارد تهیه کرد . این موضوع  تضمین می کند که مشتری همیشه می تواند مواد مناسب را با توجه به نیازهای منحصر به فرد خود تهیه کند . همچنین این محصول می تواند مواد را در قالب های مختلفی از قبیل؛ رول کامل ، ورق ، طول برش نوار و واشرهای حاشیه ای برش داد .

ویژگی اصلی این لاستیک اسفنجی EPDM سلول بسته ، جلوگیری از عبور هوا و ساختار ضد آب آن است . این امر باعث ویژگی های آب بندی حرارتی عالی و همچنین جلوگیری از ایجاد باکتری ها شده است . ساختار سلول بسته این نوع لاستیک همچنین مواد ما را قادر می سازد با استفاده از حداقل فشرده سازی ، درزگیری انجام شود . با این وجود ، خاصیت آب بندی مواد بسته به چگالی متفاوت است .

گاهی ممکن است ماده اولیه ای که برای ساخت لاستیک اسفنجی استفاده می شود سیلیکون باشد لاستیک اسفنجی سیلیکونی ، با استفاده از گرمازدگی پلی متی متیل سیلوکسان مبتنی بر پایه صمغ به دست می آید که گسترش زیادی نیز یافته است و ساختاری شبیه به لاستیک اسفنجی سلول بسته را ایجاد می کند ، اما بسیار نرمتر و سازگارتر است .

سیلیکون شاید یکی از شناخته شده ترین مواد لاستیکی برای تهیه اسفنج های لاستیکی باشد . این ماده در طیف گسترده ای از کاربردها به ویژه استفاده از آن در شرایط سخت و شرایط با درجه حرارت شدید مفید است .

از جمله ویژگی های کلی  ورق و نوار لاستیک های اسفنجی می توان به مقاومت آن در برابر شوک های فشاری و حرارتی نام برد به طوری که میزان تحمل حرارتی این محصول از 40- درجه سانتی گراد تا 110 درجه سانتی گراد می باشد .

قابلیت فشرده سازی بسیار خوبی دارد و انعطاف پذیری آن نیز بسیار خوب است . ورق های لاستیک اسفنجی را در طیف وسیعی از کاربرد ها می توان استفاده کرد شامل الکترونیک ، پزشکی ، دارو سازی ، خودرو سازی ، کشتی رانی و ...

کاربرد ورق و نوار لاستیک اسفنجی :

از جمله کاربرد های این محصول می توان به استفاده از آن برای ساخت عایق صدا و لرزش ، به عنوان درز گیر انواع درها ، کابینت ها ، در ساخت قطعات خودرو ، عایق صدا ، ساخت واشرهای اسفنجی ، قابلیت آب بندی بسیار خوب در ساخت انواع درزگیر ،  قابلیت جذب شوک برای ساخت انواع ضربه گیر ، ساخت واشر های لاستیکی و غیره استفاده می شود .

ویژگی ورق و نوار لاستیک اسفنجی:  

ورق و نوار لاستیک اسفنجی سلول باز می تواند از سیلیکون یا پلیمرهای دیگر مانند نئوپرن ، EPDM ، نیتریل و غیره ساخته شود و به صورت رول یا ورق تولید می شود . ویژگی های لاستیک اسفنجی سلول های باز به نوع پلیمر مورد استفاده بستگی دارد . نرمی ، الاستیسیته ، شکل سطح ، ساختار و دوام این محصول بستگی به مواد اولیه به کار رفته در آن دارد .

از جمله خواص کلی لاستیک اسفنجی می توان به ساختار ارتجاعی و و مقاومت خوب آن اشاره کرد . این ساختار ارتجاعی باعث شده تحمل فشار این محصول بسیار خوب باشد و از سویی برگشت پذیری آن در برابر فشار خوب باشد . از دیگر ویژگی های لاستیک اسفنجی می توان به رسانایی حرارتی عالی ، مقاومت عالی در برابر روغن و مایعات ، دارای ویژگی های عالی برای جذب شوک های فشاری و حرارتی ، عدم نفوذپذیری گاز و هوا در آن .
منابع:

https://rkrubber.com/sponge-rubber.cfm

https://www.timcorubber.com/rubber-materials/foam-sponge-rubber/

https://www.koepp.de/en/products/sponge-rubber.php

http://www.spongerubberballs.com/sponge-rubber-sheets/sponge-rubber-foam-manufacturing-process/

https://breinerco.com/foam-rubber-vs-sponge-rubber/